Waar moet je op letten tijdens een proefrit?

Tips om alles uit je proefrit te halen.

Auteur

Nienke

Publicatiedatum

05-09-2024

Leestijd

3 minuten

Tags

Tips
Blog

Tips voor een succesvolle proefrit

Je staat op het punt om een nieuwe of tweedehands auto te kopen, een spannend moment. Een van de belangrijkste stappen in dit proces is het maken van een proefrit. Het is dé kans om te ervaren hoe de auto rijdt, voelt, en om te bepalen of hij voldoet aan jouw verwachtingen en behoeften. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je met een goed gevoel de knoop kunt doorhakken.
 

Voorbereiding is het halve werk


1. Lees je goed in

Voordat je achter het stuur kruipt, is het belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen. Lees van tevoren alle informatie over de auto die je op het oog hebt. Welke opties wil je zeker uitproberen? Zijn er specifieke zaken waar je vragen over hebt? Kijk ook eens op YouTube, wellicht staat er een uitgebreide review van jouw model tussen voor wat extra informatie.

2. Plan je route vooraf

Een goed geplande route kan het verschil maken tijdens een proefrit. Zorg ervoor dat je een mix van verschillende soorten wegen kiest: binnenwegen, buitenwegen, en een stukje snelweg. Zo krijg je een compleet beeld van het rijgedrag van de auto. Ben je niet bekend in de omgeving? Geen zorgen, de verkoopadviseurs in onze showrooms weten altijd wel een gevarieerde route.
 

Tips voor tijdens de proefrit


3. Zorg voor de juiste zitpositie

Het is cruciaal dat je goed zit voordat je begint met rijden. Plaats de bestuurdersstoel in de ideale positie en stel zowel de binnen- als buitenspiegels goed af. Een comfortabele houding draagt bij aan een betere rijervaring. 

4. Test de opties en functies tijdens de proefrit

Tijdens de proefrit is het belangrijk om alle functies die je dagelijks gebruikt grondig te testen. Denk aan de airco, navigatie, cruise control, en parkeerhulp. Controleer of alles naar behoren werkt en of de auto beschikt over alle functies die je nodig hebt. Mis je iets, zoals een trekhaak? Vraag het aan de verkoopadviseur, vaak zijn er voldoende mogelijkheden om dit alsnog te laten monteren. 

5. Rijd een stukje zonder muziek

Hoewel een goede sound van het audiosysteem belangrijk is, raden we aan om een deel van de rit zonder muziek te rijden. Luister aandachtig naar de geluiden van de motor, banden en ophanging. Verschillen deze geluiden per type weg? Dit kan je veel vertellen over de staat en kwaliteit van de auto.

6. Vergelijk met je huidige auto

Neem tijdens de proefrit even de tijd om te vergelijken hoe de nieuwe auto aanvoelt in vergelijking met je huidige voertuig. Denk aan comfort, functies in het infotainmentsysteem, en de bediening van het stuur en de pedalen. Dit kan je helpen om te bepalen of deze auto een echte upgrade is en past bij je rijstijl.

7. Stop even onderweg

Het kan nuttig zijn om even te stoppen en de auto in de buitenlucht te bekijken. In daglicht vallen vaak andere details op dan in de showroom. Neem de tijd om het exterieur goed te inspecteren en let op zaken die je mogelijk over het hoofd had gezien.

8. Betrek je passagiers bij je proefrit

Als je vaak met passagiers rijdt, zoals kinderen, een partner of vrienden, neem ze dan mee tijdens de proefrit. Vraag of zij comfortabel zitten en of er voldoende ruimte is. Gebruik je regelmatig grote spullen zoals een sporttas of kinderwagen? Neem deze dan eventueel mee en test of ze in de kofferbak passen of meet de ruimte op.

9. Controleer de brandstofefficiëntie

Tijdens de rit is het ook een goed idee om op het brandstof- of energieverbruik te letten, zeker als je een zuinige auto zoekt. De boordcomputer kan je meestal real-time informatie geven, wat je een beter beeld geeft van de kosten op lange termijn.
 

Na het maken van de proefrit


10. Neem de tijd om te beslissen

Een auto kopen is geen beslissing die je overhaast moet nemen. Neem de tijd om alle indrukken van de proefrit te verwerken en overweeg of deze auto echt bij je past. Heb je nog vragen of wil je bepaalde zaken nog een keer uitproberen? Wij staan voor je klaar om je verder te helpen.

Bij Hedin Automotive willen we dat je met een goed gevoel de weg op gaat. We nodigen je dan ook van harte uit om een proefrit te maken en samen met ons te ontdekken welke auto het beste bij je past. Neem de tijd, test alles grondig, en maak een weloverwogen keuze. Veel plezier tijdens je proefrit!